Primarii USR din Timişoara, Braşov, Bacău şi Alba Iulia solicită Guvernului să modifice proiectul de ordonanţă privind reducerea cheltuielilor bugetare şi atrag atenţia că adoptarea acesteia va avea un efect dezastruos asupra culturii la nivel local şi naţional.

Primarii USR atrag atenţia că pragul de 7,5% pe care Guvernul vrea să îl impună pentru cheltuielile legate de capitolul “Cultură, recreere şi sport” nu respectă principiul autonomiei locale, este neconstituţional şi abuziv, transmite USR, într-un comunicat remis joi AGERPRES.

“În capitolul ‘Cultură, recreere şi sport’ avem momentan cheltuieli de 200 milioane de lei şi ar trebui să le reducem la 70 de milioane de lei. Banii economisiţi nu îl vor ajuta cu nimic pe premierul Ciolacu în privinţa deficitului bugetar de la nivel naţional, deoarece tot în bugetul local rămân, doar că îi mutăm în alt capitol bugetar. E un populism crunt care va distruge enorm de multe mai ales în oraşele în care lucrurile funcţionează, fără să rezolve nimic în privinţa deficitului bugetar de la nivel central”, a declarat primarul USR al Timişoarei, Dominic Fritz, citat în comunicat.

Primarii USR atrag atenţia că banii economisiţi prin impunerea acestui prag de cheltuieli nu vor acoperi deficitul din bugetul naţional, deoarece vor rămâne în bugetul local, nu vor ajunge în bugetul central.

“E total aberant să ni se spună să tăiem banii de la cultură la nivel local, pentru că nu aşa vom acoperi deficitul de la bugetul naţional, de care e responsabil Guvernul. Pentru Braşov asta ar însemna ca bugetul pe 2024 să fie un sfert din banii pe care-i dăm acum pe cultură şi sport, total inacceptabil şi nerealist! Pe lângă subfinanţare, ar trebui să desfiinţăm două instituţii de cultură, Teatrul Arlechino şi Centrul Cultural Apollonia, două instituţii care sunt îndrăgite de braşoveni, care şi-au dovedit performanţa, care cresc de la sezon la sezon, de la stagiune la stagiune. Nu este o glumă. Este dispreţul pe care Guvernul îl arată culturii şi o mână băgată adânc într-un buzunar care nu este al lor – cel al bugetelor locale”, a declarat primarul USR al Braşovului, Allen Coliban, potrivit sursei citate. 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentScădere accelerată a inflației în România. Boloș: ”Este un lucru foarte, foarte bun pentru România şi pentru români”
Articolul următorPremierul își asumă toate riscurile cu reforma aristocrației birocratice