Chiar dacă pe piață există numeroase spray-uri, creme, sau tot felul de aparate care alungă țânțarii, este important să știți că există și soluții naturale pentru a scăpa de vizitatorii nepoftiți.

Țânțarii sunt mai activi în anumite perioade ale anului, de obicei în sezonul cald și umed. În funcție de climatul și zona geografică, sezonul țânțarilor poate varia, dar în general, sunt prezenți în perioada primăverii și a verii.

Iată un top 10 al celor mai importante plante care ne protejează de țânțari, potrivit Garden Design:

Lavandă

Lavanda emană un parfum plăcut pentru oameni, dar respinge țânțarii datorită uleiului esențial pe care îl conține. Lavanda poate fi plantată în grădini sau în ghivece și poate fi folosită și ca repelent natural.

Mușețel

Mușețelul are proprietăți calmante și antibacteriene, dar este și un puternic repelent împotriva țânțarilor. Plantează mușețel în grădină sau în ghivece și bucură-te de beneficiile sale duble.

Menta

Menta emite un miros intens și plăcut pentru oameni, dar respinge țânțarii. Poți planta menta în grădină sau în ghivece și o poți folosi și în bucătărie pentru a-ți aromatiza preparatele.

Rozmarin

Rozmarinul are un miros distinctiv care alungă țânțarii. Plantează rozmarin în grădină sau în ghivece și vei avea și o plantă aromatică utilă în bucătărie.

Nămol

Nămolul, care conține diverse specii de plante acvatice, poate fi utilizat în bazine sau iazuri din grădină. Plantele acvatice, cum ar fi feriga de apă și nufărul, contribuie la menținerea unui echilibru ecologic și reduc numărul de țânțari din zonă.

Citronela

Citronela este o plantă recunoscută pentru proprietățile sale puternice de respingere a țânțarilor. Poți planta citronela în grădină sau în ghivece și o poți utiliza și pentru a produce lumânări sau uleiuri esențiale.

Geranium

Geraniile, în special cele cu miros de lămâie sau de trandafiri, sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a respinge țânțarii. Plantează geranii în ghivece și amplasează-le pe terase sau în jurul casei.

Lămâiță

Lămâița sau melisa este o plantă aromatică cu miros puternic de lămâie. Ea este eficientă în alungarea țânțarilor și poate fi plantată în grădină sau în ghivece.

Busuioc

Busuiocul este cunoscut pentru aroma sa minunată și pentru proprietățile sale de respingere a țânțarilor. Plantează busuioc în grădină sau în ghivece și poți utiliza frunzele pentru a condimenta mâncărurile.

Eucalipt

Frunzele de eucalipt conțin uleiuri esențiale care alungă țânțarii. Plantează eucalipt în grădină și nu numai că vei ține țânțarii la distanță, dar vei beneficia și de mirosul acestei plante minunate.

Sursa: Tabu.RO

Articolul precedentSolstițiul de vară, 21 iunie 2023. Ce este bine să facem în cea mai lungă zi din an. Tradiții și obiceiuri
Articolul următorElevii de clasa a VIII-a susțin proba la Matematică a Evaluării Naţionale