Explozii puternice la Podul din Crimeea. Localnicii au relatat că trei  explozii s-au produs în zona podului. Atacul cu drone a avut loc la scurt timp după miezul nopții.

Atacul din Crimeea vine după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, vineri, că “teroriştii ruşi” nu trebuie nici măcar să spere că vor reuşi să provoace o criză alimentară globală. Și înainte de summitul de la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru un eventual acord de pace în Ucraina. Rusia nu a fost invitată la aceste discuții inițiate de Ucraina, dar China și-a confirmat participarea în ultimul moment.

Potrivit jurnalistului bulgar de investigație Christo Grozev, atacul ucrainenilor ar fi vizat petrolierul rusesc de tip Sig, care transporta petrol între Crimeea și Siria. Acesta ar fi fost lovit în apropierea podului Crimeea.

Potrivit primelor informații, au fost trei explozii în apropierea Podului din Crimeea. Este posibil să fie o mutare a ucrainenilor în încercarea de a ataca podul cu bărci ucrainene fără pilot și drone, scrie presa ucrianeană – Unian.net.

Locuitorii din zonă au relatat că au auzit o explozie puternică în apropierea satului Yakovenkovo. Dar zona atacată este lângă podul din Crimeea. Ulterior a mai fost auzită o nouă explozie puternică în zona podului Crimeea, apoi o a treia, potrivit Unian.net.

Iluminatul a fost oprit pe Podul Crimeei, cel mai probabil din motive de securitate. Intrarea pe pod a fost închisă: „Traficul este blocat pe podul din Crimeea și nu mai este curent electric”, potrivit postului SOTA TV.

Iar partizanii grupării Atesh, formată din ucraineni și tătari din Crimeea au anunțat că „șefii armatei ruse din Crimeea sunt în alertă maximă. În special în Sevastopol”.

După seria de explozii, rușii ar fi trimis trei avioane de luptă pentru a intercepta ținte aeriene deasupra Mării Azov. Și tot ei au anunțat că în zona podului Crimeea a avut loc o explozie și a început un incendiu, însă nu este confirmată informația despre mai multe explozii, susțin rușii.

“Sunetele puternice pe care locuitorii din Kerci le-au auzit în urmă cu o oră nu au avut nimic de-a face cu podul din Crimeea. S-a anunțat o alertă  de atac. Ulterior, traficul se va relua”, au anunțat șefii militari ruși din Crimeea.

Jurnalistul Christo Grozev, Bellingcat, confirmă un posibil atac în apropierea podului Crimeea.

„Într-adevăr, petrolierul Sig despre care canalele ruse raportează că a fost lovit se afla în apropierea podului și pare să fi transportat petrol între Crimeea și Siria, fiind astfel o țintă militară legitimă”, a scris Grozev pe Twitter (denumită rețeaua X, n.r.).
 
 

Zelenski: Un sfârşit corect şi onest al agresiunii ruseşti va fi în beneficiul tuturor”

„Un sfârşit corect şi onest al agresiunii ruseşti va fi în beneficiul tuturor celor din lume”, a subliniat Zelenski în discursul său de vineri.

„Este foarte important ca lumea să vadă: un sfârşit corect şi onest al agresiunii ruseşti va fi în beneficiul tuturor celor din lume. Al tuturor! Eliberarea pământului ucrainean de ocupanţi înseamnă restabilirea respectării depline a dreptului internaţional şi a Cartei ONU. Eliminarea tuturor ameninţărilor create de Rusia la adresa securităţii ucrainene şi globale înseamnă readucerea păcii în relaţiile internaţionale şi a stabilităţii în viaţa globală. Le sunt recunoscător tuturor celor care susţin Formula de pace şi care s-au alăturat deja eforturilor comune pentru implementarea deplină a formulei”, a declarat președintele ucrainean.

„Marea Neagră şi exporturile de produse alimentare, securitatea porturilor noastre – au raportat comandantul Marinei Militare, oficiali guvernamentali, şefi ai serviciilor de informaţii. Teroriştii ruşi nici măcar să nu spere că vor reuşi să provoace o criză alimentară globală sau să creeze o altă catastrofă a preţurilor.

Exporturile de produse alimentare ucrainene sunt un factor-cheie în stabilitatea pieţelor alimentare. Iar noi colaborăm cu toţi partenerii noştri, atât din regiune, cât şi din lume în general, pentru a garanta securitatea alimentară”, a mai spus Zelenski.

„Mâine (sâmbătă, 5 august, n.r.), la Jeddah – în Arabia Saudită – va începe o reuniune a consilierilor şefilor de stat şi a reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe cu privire la Formula de Pace. Vor fi reprezentate multe ţări, diferite continente, inclusiv ţările din Sudul global.

Este foarte important, deoarece în chestiuni precum securitatea alimentară, soarta a milioane de oameni din Africa, Asia şi alte părţi ale lumii depinde în mod direct de cât de rapidă va fi lumea în punerea în aplicare a formulei de pace. Sunt recunoscător Arabiei Saudite pentru această platformă de negocieri. O reuniune în acelaşi format a avut loc recent la Copenhaga. Ne îndreptăm pas cu pas spre Summitul global pentru pace”, a anunțat Zelenski.

Articolul precedentVremea se schimbă radical în România
Articolul următorMAE – Alertă de călătorie în Italia: 30% din cursele de pe un aeroport important din Sicilia, anulate sau redirecționate